2015. július 17., péntek

Elmélkedések 13., avagy Nézzük a kéket közelebbről

A bevezetőben írtam, hogy mini közvéleménykutatásom szerint a három legnépszerűbb szín a piros, a fekete és a kék. A feketére nem térnék ki, mint szín, ezért foglalkozzunk ma az abszolút nyertes kékkel. És ha kékről beszélek, akkor a hagyományos kékre gondolok, nem a türkizre.

A kék egy érdekes szín több szempontból is. Egyrészt alapszínként más színek létrejöttéhez is hozzájárul (lásd zöld és lila), másrészt hiába tartozik "hivatalosan" a hideg színek közé, vannak meleg tónusú kékek is. És ami előnye, hogy minden hajszínhez igen jól illik. Egy szőkének épp olyan jó, mint egy feketének. Persze más a hatás.

Most tekintsük át, hogy mely színek a kék hagyományos "párjai":

Első kanyarban a fehéret mondom. Erről többünknek a görögök jutnak eszünkbe vagy a matrózok (esetleg görög matrózok?). Apropó, vannak színpárok, amikről rögtön asszociálunk valamire. Mire gondolok? Pl. a kék-fehér: Görögország, a kék-sárga: Ikea, a piros-zöld: karácsony, zöld-fehér: Fradi, piros-fekete: Spanyolország. Ugyehogyugye?

Aztán ott van a fekete és a bézs. Egy kék felsőhöz a legtöbben fekete nacit húzunk fel, vagy nyáron világos bézst. Úgy kb. 20 éve lett divatos a kék-barna összeállítás. Mindkettő semleges szín, nem zavarják egymást és mivel mindkettőnek rengeteg árnyalata van, a kombináció végtelen.

Ha ékszerre gondolunk, akkor a kékhez legtöbbször az ezüst társul. Ebben a szezonban megint divatos az arany, ill. aranyékszerek között is van egy csomó kékkel díszített. Bronzot kevesebben használnak, én speciel szeretem. Tehát a hagyományosabb színkombinációk:

kék + fehér/fekete/bézs/barna/piros ÉS/VAGY fémszínek: ezüst/arany/hematit/bronz

 

 

 

 

 

És milyen az, amikor valaki merészen nyúl a kékhez?

Pl. tesz hozzá zöldet, mondjuk mindjárt menta/kivi/banánzöldet. Nekem gyerekkoromban mindig azt mondták, hogy kéket zölddel sohadesoha nem szabad összerakni, ehhez képest nekem ez az egyik kedvencem.
Aztán jöhet a narancs.Pl. képzelj el egy kivizöld-narancs-sötétkék kombit. Igazi nyári hangulat. Vagy pinket. Nem szaporítom a szót, jöjjenek a képek.

 

 

  

 

 

  

Vélemény? Melyiket gondolnád egy magadon? (én bármelyiket)

Ahogy a pirosnál is, csinálok egy külön bejegyzést a nálam található kék ékszerekről. Abból kiderül, hogy a gyakorlatban konzervatívabb vagy merész vagyok-e a kékkel.

Köszönöm, hogy jöttél. Szeretettel üdvözöl:
Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: