2015. augusztus 5., szerda

Elmélkedések 16. avagy Trendi Annó 1. rész: Őskor és Ókor

Megszakítom egy kicsit a színekről való elmélkedést és belekezdek egy másik sorozatba. Persze a színekről is folytatom még a sorozatot, de kell egy kis változatosság.

Szóval, arra gondoltam, hogy kutakodnék egy kicsit arról, hogy ős és még annál is ősibb anyáink milyen ékszereket hordtak, mi volt a trendi annó.

Jelenleg a világ legrégibb nyakláncának tartják ezt a kagylóból fűzött ékszert, amit Marokkóban találtak néhány évvel ezelőtt. Több mint 82 ezer éves!


kép: Múlt-kor

Logikus módon, az akkori emberek azt használták, amit a természetben felleltek. Követ, csontos, kagylót, növényi anyagokat. A kagyló népszerű lehetett, mert korábban Dél-Afrikából is kerültek elő kb. 72 ezer éves kagylóláncok. Ugyanígy könnyen megmunkálhatták az elejtett állatok csontját. Jó példa erre a cápafog medál, melyet még ma is viselnek, bár meglepő módon nem cápából van.

Az akkori ékszereket nemcsak díszítő jelleggel használták, hanem rituális célból (pl. védekezésképp a gonosz szellemek ellen), vallási célból (mai példa a rózsafüzér), vagy az ékszer az egyes törzshöz való tartozást is kifejezte és persze az illető rangját is megmutatta a világnak. A különböző népek különféle dolgokkal ékesítették magukat, de akadtak hasonlóságok is, például a fenti kagylólánc, melyet Marokkóban és Dél-Afrikában egyaránt készítettek.

Az első, amit már tényleg gyöngyékszernek hívhatunk a tengeri kagyló gyöngyeiből készített lánc vagy karkötő volt. Azóta az igazgyöngy óriási karriert futott be, tudjuk, hogy milyen horrorisztikus áron tud elkelni egy-egy különleges darab többek között azért, mert manapság csak minden húszezredik kagylóban találnak természetes úton létrejött gyöngyöt. Pénztárcabarát párja a tenyésztett gyöngy, ill. a Coco Chanel által elterjesztett teklagyöngy. A vélhetően legrégebbi ismert egyben lévő gyöngyékszer, a Susa lánc ma a párizsi Louvre-ban található, ie. 500 körül egy perzsa hercegnő birtokában volt.


Az igazgyöngy mellé a fémmegmunkálás fejlődésével társultak az arany és ezüst ékszerek is. Van néhány ország, melynek ékszereire érdemes néhány percet szentelni. Ezzel folytatom a következő alkalommal.

Köszönöm, hogy jöttél. Szeretettel üdvözöl:
Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: