2017. április 2., vasárnap

Elmélkedések 37., avagy bemutatom a csiszolt gyöngyöket

Nem oly régen a teklagyöngyökkel ismerkedtünk meg egy picit közelebbről (az erről szóló cikket ITT olvashatod el), ma pedig a csiszolt gyöngyöket szeretném neked bemutatni.

Ha csiszolt gyöngyöket említem, akkor a cseh gyártmányú csiszoltakra gondolok, ezek a legelterjedtebbek és a legnépszerűbbek a hazai fűzők körében. Természetesen vannak olcsóbb távol-keleti üveggyöngyök és drágább kristályok is, utóbbiakról majd máskor mesélek.

A csiszolt gyöngy többféle formájú, színű és bevonatú lehet. A közös jellemző, hogy a gyöngy felülete nem sima, hanem sok-sok pici lapra van csiszolva. Mutatok néhány példát:


Ettől még a matt és sötét színű gyöngy is finoman megcsillan a fényben. A fényes polírozott meg pláne! Ezek már tudnak úgy ragyogni az ékszerben mint egy Swarovski kristály!
Még a formáknál maradva, vannak golyó, csepp vagy rizs formák is, de a felső képen látható picit oválisak a leginkább használatosak.


  
Most pedig mutatom a bevonatokat:
A következő képen a bal felső az ún. ab bevonatos (a bevonatokról ITT olvashatsz), alatta az ún. telt gyöngy (a krém színű) látható. A bronzos az ún. fémes bevonatos, az első oszlop alján pedig az áttetsző fajtát találod.
A jobb oldali oszlopban a felső három szál három nagyon szép telt színű gyöngyöt mutat, az alsó pedig szintén az áttetsző kategória. Ennél is látszik, hogy noha nincs rajta semmilyen extra bevonat, de mégis megcsillan a fényben.

Színekből a választék óriási, folyamatosan jönnek ki az újabbnál újabb árnyalatok, van olyan, amelyik 2 szín vagy 1 szín és egy fémes árnyalat kombinációja. Méretből is bőven van választék: a 2 mm-től kezdődnek a méretek, általában 14 mm-ig. A legtöbb design a 3-as, a 4-es vagy a 6-os méretet tartalmazza, de láncokban többször előfordul a 8 vagy 10 mm-es is, esetleg még nagyobb is, ha a nagy gyöngy a lánc központi eleme vagy „statement ékszerről” van szó (A statement ékszekről ITT találsz olvasnivalót). 

És akkor következzen egy kis galéria csiszolt gyöngyös ékszerekkel.












A képen szereplő ékszerek megvásárolhatók itt: Készleten lévő ékszerek
És egy fontos szempont: A fenti ékszerek többségéből izgalmas szettek is összeállíthatók!

Remélem, tetszett a cikk. Köszönöm, hogy jöttél.


Szeretettel üdvözöl: Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: