2017. április 16., vasárnap

Elmélkedések 39., avagy a gyöngyök királynője: a Swarovski kristály 2

Annyi minden érdekesség van a Swarival kapcsolatban, hogy még mesélek egy kicsit.


Azt nyilván tudod, hogy swarik számtalan színben és számtalan formában kaphatók, mint ékszeralapanyag. Ám vannak a kristályokon kívül dísztárgyak és ajándéktárgyak is, amit a gyár már 1976 óta gyárt. Biztosan te is láttál már néhányat belőlük. Az első figura egy cuki egérke volt, amit az innsbruck-i olimpia résztvevőinek adtak ajándékba.


Érdekes módon az első Swarovski butik szerintem elég későn, csak a 80-as években nyílt meg, persze hol máshol, mint Londonban, a Bond Street-en. És már az első nap megfújtak egy értékes darabot a boltból....

A cím szerint a Swari a királynők gyöngye, és tényleg! A thai királyi családnak például egy külön gyártó cég, a Marigot Jewellery Co. áll rendelkezésre, ha épp egy új schmuck-ra vágynának.

Maga a cég szédületes tempóban fejlődik az utóbbi néhány évtizedben. Alapítottak már iskolát, beindították az órák eladását, rendszeresen ott vannak az Oscar átadáson a kristály dekorációikkal, bekapcsolódtak a filmiparba, sőt már egy önálló parfümmel, az Aura by Swarovskival is kijöttek. És persze általában tavasszal és ősszel piacra dobnak újabbnál újabb színeket és formákat.

Természetesen vannak gyűjtők, akik minden pénzt megadnak, hogy kollekciójukat bővítsék. Akinek sok az erre való pénze, a Swarovski Crystal Society tagjaként is hozzájuthat a legújabb darabokhoz.

Ha olvastad az előző részt, akkor talán észrevetted, hogy nyitva hagytam egy kérdést: hogy miért hattyú a cég logo-ja?


Nos, állítólag azért, mert ez a madár majd minden kontinensen megtalálható, tehát olyan nemzetközi, mint amilyen nemzetközi a cég. És valóban, Swarovski termékeket a világ minden táján lehet vásárolni, Bécstől Indiáig.

Következzen most egy rövid bemutató a nálunk leggyakrabban használt kristályokból.
A legnépszerűbb és a legtöbbször felhasznált forma kerek chaton vagy rivoli. Hogy mi a különbség? Mutatom egy-egy képen nagyban:

   

A közepét nézd! Az eltérő csiszolási technikának köszönhetően más mintázatot adnak a kristályok felülnézetből: a kék tetején egy téglalap mintázat rajzolódik ki (chaton), míg a lilában a vonalak egy pontba futnak össze és csúcsot alkotnak (rivoli).

Szerintem, ez a különbség egyébként a felhasználást vagy a "felhasználói élményt" kicsit sem befolyásolja, mindkettő csodás. A chaton általában 8 mm-es méretben elérhető (legalábbis nálunk), míg a rivolik 10 mm-től egészen 27 mm-ig megvásárolhatók. Így aztán csak a csillagos ég, meg a fantázia a határ, ha valaki új mintát szeretne tervezni.
A szabályos formák közül még említeném a négyzetet, a téglalapot (baguette), a háromszöget, az oválisat, a körteformát, a cseppet vagy a navette-et, amit mandula formának mondanék.

 Triangle

 Körte

 Navette

 Baguette-ek és téglalapok

Az ún. szabálytalanok (persze ezek is század milliméterre pontosan vágott és csiszolt darabok) közül pedig népszerű a virág, a csillag vagy a szív. A szívecske formából pl. gyönyörűséges szép virágmedált lehet kialakítani, egyre több mintában jelenik meg ez az elem. 


Én pl. ilyeneket követtem el a kisméretű szívekből:


Különlegességnek pedig ott vannak az üreges formák, az ún. hollow shapes. Ezek a legújabbak közül valók:

 

Jópofák, nem?
Ha tetszenek a szikrázó kristályokból készült ékszerek, nézz be IDE és csemegézz a fotók között!

Örülök, hogy jöttél. Szeretettel üdvözöl: Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: