2015. augusztus 11., kedd

Elmélkedések 17., avagy Trendi Annó 2. rész: Egyiptom

Az ókor nagy civilizációit a Távol-Keleten, Kínában és Indiában, a Közel-Keleten, Perzsiában, illetve Afrikában, pontosabban Egyiptomban találjuk. Európában pedig a görög és római kultúra volt hosszú ideig meghatározó. Mivel az egyiptomi a régebbi, kezdjünk ott.

A kagyló mellett a legkorábbi ismert használatban lévő díszítő alapanyag az igazgyöngy volt. 5200 évvel ezelőtt már ebből készítettek dekorációs tárgyakat. Ékszerként való használata viszont csak kb. az ie. 5. században terjedt el.

Ismered Kleopátra és Marcus Antonius fogadását, melyben egy igazgyöngy főszerepet játszott? Ha nem, röviden elmesélem.

Tehát ők ketten fogadást kötöttek, hogy melyikük tudja a legpazarabb, legdrágább fogadást adni. Marcus Antonius minden bedobott, a legfinomabb ételeket, a legdrágább hozzávalókat, táncosnők, stb. Ellenben Kleopátra mindössze egy szerény ételt tálaltatott fel két személyre. Marcus Antonius már zsebében érezte a győzelmet. Ekkor Kleopátra kért egy tál ecetet, majd fogta az egyik fülbevalóját és beledobta. Az ecetsav természetesen feloldotta a gyöngyöt. Hát így nyert Kleopátra. De miért is? Mert az a különleges gyöngy értéke 500 kg aranyéval volt egyenértékű. Nem tudom, igaz-e a sztori vagy csak jól hangzó legenda, de mindenesetre érzékelteti az igazgyöngyök értékét.

Az egyiptomi ékszerekről azonban általában az arany és a réz jut eszünkbe, melyeket Núbiából szállítottak Egyiptomba. Rézből készült ékszereket a szegények hordtak, a gazdagok inkább az aranyat részesítették előnyben. Volt még egy anyag, amit ékszerkészítésre is használtak - a fajansz.

Fajansz nyakék, 18. dinasztia


Mivel a sírokban számos ékszert találtak, elég jól ismerjük a stílusukat. Karkötők, csuklópántok, amulett medálok, nyakékek és fülbevalók - ezek voltak a legnépszerűbb darabok. A 3 jellegzetes szín a kék, a piros és az arany, sokat használt drágaköveik és féldrágaköveik pedig a lapis lazuli, a türkiz, az obszidián, a karneol és a smaragd voltak.

 

 

Ékszereket férfiak és nők egyaránt viseltek. És persze ne feledkezzünk meg a híres szkarabeuszról, amit amulettként viseltek és eltemettek halottaikkal. A bal oldali képen egy Tutanhamon sírjában talált szkarabeusz dísz látható.
 

Az egyiptomiak díszítő célból viselték az ékszert, ahogy mi is manapság, de nem csak. Természetesen a gazdagságukat is demonstrálták az ékszereikkel,  de védelmet reméltek a talizmánoktól, amulettektól az ártó erők ellen. Sőt, értékükből adódóan az aranyékszerek a kereskedelem egyik legfontosabb árucikkévé váltak, egyes darabok Törökország, Görögország, Perzsia területére ill. Rómába is eljutottak. A legegyiptomibb viszont a monumentális, széles nyakék, ez visszaköszön képeken, filmekben.

  

Ma is igen divatos és számos mai gyöngyékszer is készül ebben az "egyiptomi stílusban". Íme néhány példa:

 

 

  

És egy személyes vonatkozás a végén - egyszer régen, még 2009-ben én is elkövettem egy egyiptomis ékszert, mutatom:


Kattints IDE és nézd meg a többi képet is és elolvashatod, melyik ábra mit szimbolizál.

Köszönöm, hogy jöttél. Szeretettel üdvözöl: Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: