2023. október 22., vasárnap

Elmélkedések 91.: Ametiszt

Ebben a bejegyzésben már olvashattál a lapis lazuliról, ami az egyik nagy kedvencem. Most teljesen önkényesen egy másik kedvencemről írok: az ametisztről.

A lila - legalábbis az én eladásaimat tekintve - nem egy körülrajongott szín, de az ametisztet, az ásványt sokan szeretik. 

Gyere, ismerkedj meg vele közelebből!

Az ametiszt a kvarc ásványnak egy színes variációja. Tiszta állapotban drágakő (vagy féldrágakő, de ezt már a 90. részben írtam), a keménysége 7-es (a 10-ből). Ez az ásvány egy igazi rút kiskacsa - a külseje gyakice nettó semmilyen....


...de a belseje! Ha ismered a geódákat, akkor tudod miről beszélek. A geóda egyébként egy üreges kőzet, aminek a belsejében kristályok vagy más ásványi anyagok találhatók. 

Hozok néhány ametiszt geóda képet a netről (nekem sajna nincs, de lehet venni).




Fantasztikusak, nem? És most nézzük az ametisztet ékszerként. A gyöngyös boltokban leggyakrabban a simára csiszolt golyókat lehet megvenni mindenféle méretben, abból aztán rengeteg minden fűzhető. 

 

És aztán vannak az ametiszt színű kristályok, pl. a Swarovski (mi más?). A világos színű rivoli alul középen szintén ametiszt árnyalat, csak a világos fajta. Tudom, a fotó és a monitor is csal, de a különböző csiszolások néha tényleg nagy különbséget eredményeznek.


Végezetül következzen a repoertoáromból néhány ametiszt színű Swarovski kristályból fűzött ékszer:

Köszönöm, hogy jöttél. Szeretettel üdvözöl: Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: