2023. november 18., szombat

Elmélkedések 95., avagy hozom a smaragdot

Jó, igazából majd smaragd színű ékszerek fogok mutatni saját forrásból, de először ismerkedjünk meg közelebbről magával a drágakővel.

Azt már írtam a 90. részben, hogy a négy legkeményebb drágakő egyike. Épp ezért a csiszolása sem gyerekjáték. Csodás élénk zöld színe van, ebben hasonlít például a turmalinhoz, a korundhoz vagy a fluorithoz. A zöld árnyalat egyébként a króm tartalomból adódik, minél több a króm, annál ragyogóbb zöld az ásvány.





Leggyakrabban Kolumbiában fordul elő, de amíg az európaiak még nem fedezték fel Amerikát, addig Egyiptom volt a fő lelőhelye (mármint az európaiak számára). Hozzánk legközelebb Salzburg mellett volt smaragd bánya, de már nem érdemes sietni, sajnos már leálltak a kitermeléssel, mivel nem volt gazdaságos.

Úgy tartották, hogy a smaragd a szeretet, a halhatatlanság és az örök fiatalság szimbóluma. Hmm, ez nem is rossz! Gondolom, Kleopátra is azért viselte oly szívesen. Smaragd ékszert hagyományosan eljegyzésre vagy házassági évfordulóra ajándékoznak (meg gondolom, mindenkinek, aki szereti a zöldet). A világ ismer egy különleges smaragd tárgat, a neve Mogul Smaragd. Az ára meghaladja a 2 millió dollárt.


Az egyik oldalát virágok, a másik oldalát feliratok (imádságok) borítják Nagyon különleges. Nos, az általam készített smaragd színű ékszerek közel sem ilyen drágák. Én legszívesebben ezüsttel társítom, de arany foglalatban is szépen mutat. Ezek az ékszereim már gazdára leltek:







(ez a kedves medál még készleten van!)


Ha szeretnél smaragd színű darabot saját részre, vagy ajándékba, küldj üzenetet és megbeszéljük.
Köszönöm, hogy jöttél. Szeretettel üdvözöl: Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: