2015. július 15., szerda

Elmélkedések 12., avagy variáljunk a pirossal!

Még tavaly készítettem egy mini közvélemény kutatást a gyöngybarátaim között, hogy kinek mi a három legkedvencebb színe. Megtippeled az eredményt? 3, 2, 1,...

Igen! Ha a pirosra, kékre és feketére tippeltél, akkor jól tetted. Aranyérmes a kék, ezüstérmes a fekete és bronzérmet kapott a piros. Nézzük meg most a pirosat!

A pirosról tudunk egy csomó mindent: hogy a színkör egyik alapszíne, a tűz, a vér, a szerelem szimbóluma, meg hogy milyen piros ásványok és drágakövek léteznek és mi a hatásuk, stb. Nem ezekről lesz szó, hanem, hogy milyen árnyalatokat ajánlanék leginkább a piroshoz használni. Előrebocsátom, teljesen szubjektív leszek, hiszen ízlések és pofonok ugyebár...szösszenetem inkább egy kis iránymutató akar lenni.

Az Elmélkedések 10-ben (elolvashatod ITT) említettem két nagy színcsoportot: a jól bevált klasszikus és a merész.

A klasszikus esetén pl. a következő párok vagy triók jöhetnek szóba:

Piros + 1-2 fekete/fehér/kék/bézs/barna ÉS/VAGY 1 fémszín: ezüst/arany/bronz/hematit.

A piros egy "agresszív" szín, kiköveteli magának az első helyet. Ezért a klasszikus színkombik esetén valamilyen semlegesebb színt javaslok mellé és ha kell egy harmadik szín, akkor valamilyen fémes árnyalatot. Miért? Mert a fémszín is semleges, ámde remekül feldobja az összképet, mivel a fémes jelleg "életet ad" a telt  színű vagy matt gyöngyöknek.

Nézd meg pl. a piros-fehér karit az alábbi képen. Telt, egyszerű színek. Most hasonlítsd össze a második sorban lévő fülbevalóval, ahol fém az alap. Érted mire gondolok? Ott is telt piros és sima fehér van, de mégis élénkebb, "melegebb" az összkép. Ha a fülbevaló alapja bronz szín lenne, már egész keleties lenne az összhatás, ezüsttel viszont hideg (lásd alsó két kép közötti külöbség).

  

 

  




(az ékszerek most csak illusztrációk, nem is én készítettem őket, 
csak a színhatásokat nézd, ne a design-t!)

Mi a véleményed?  Valamelyik a kedvenc, jól bevált kombi?

Akkor most nézzük a kissé szokatlanabb párosításokat. Figyelem! Itt már elhagyjuk az ismert ösvényt és új utakon haladunk tovább.

Ebben az esetben a képlet úgy módosul, hogy

Piros + 1-2 kevert szín ÉS/VAGY 1 fémszín: ezüst/arany/bronz/hematit vagy

Piros+ 1 alapszín + 1 kevert szín ÉS/VAGY 1 fémszín

Milyen kevert színekre gondolok? Pl. lila, pink, fukszia, kiwizöld, türkizkék, türkizzöld, petrolzöld, narancs, bordó, kekizöld, kekibarna.

Nézzük a példákat:

 

        
   


 




Milyen hangulatúak ezek az ékszerek szerinted? Nekem a vidámság, a felszabadultság, a mozgalmasság vagy a játékosság jut róluk eszembe. Az előbbieknél pedig a klasszikus elegancia, vagy az állandóság.

Úgy gondolom, a turpisság az arányokban rejlik. Ha ugyanazokat a színeket más arányban használjuk fel egy ékszerben, ezzel még inkább ki tudjuk fejezni a személyiségedet. Vegyük példának a harmadik sorban lévő karkötőt. Vastag, feltűnő, kiabál a sok pirostól. Most képzeledben cseréld meg a színeket, a piros helyett a türkizzöld domináljon. Az már egy hűvösebb, visszafogottabb kari lesz, pedig a színek és a méret ugyanazok.

Remélem, sikerült szemléletesen bemutatnom számodra a két csoport közötti különbséget. Nem célom a meggyőzés vagy a rábeszélés (aki személyesen ismer, tudja), csak szeretnék alternatívákat mutatni a hagyományos mellett, ha valami újra, egyedire vágysz. Mindkét csoport remekül megfér egymás mellett és senkinek sem kell állást foglalnia csak az egyik javára.

Szerintem legyen ez is, az is. És attól függ, hogy aznap reggel milyen a hangulatod, mire vágysz és mi a programod, variáld kedvedre a színeket.

Köszönöm, hogy jöttél. Szeretettel üdvözöl: 
Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: