2016. november 21., hétfő

Elmélkedések 34., avagy Minőségi ékszer 4000,-Ft alatt?

Igen, a fenti kérdésre lehet pozitív választ adni. Sőt, mi több, olyan ékszert is lehet készíteni, ami eredeti, gyönyörűséges Swarovski kristályokat tartalmaz és az ára nem haladja meg a fenti összeget.

Íme néhány darabom ebben az árfekvésbenNézzük meg, miből is áll egy ékszer ára.

1- Anyagköltség
Ez teljesen triviális, semmiből nem lesz valami. Az olcsó alapanyagot nem mindig egyszerű beszerezni, főleg, ha az kiindulási alap, hogy csak csúcsminőségi gyöngyöt használok fel. Márpedig ezt használok.

2- Munkadíj
Általában óradíj alapján szokás ezt kiszámolni. Ezt a legnehezebb megállapítani, hiszen az ember lánya sem fölé, sem alá nem akar lőni. Időnként fellángolnak erről viták, hogy egy McDonald's-os órabérnél többet ér-e a kézműves tudás. Te mit gondolsz?

3- A munkadíj járuléka
Ez sajnos sok, mert fizetni kell SZJA-t és hozzájárulást, ami együtt több mint a munkadíj 35%-a. (Tehát mennyi is az ideális órabér?)

4- Csomagolási költség
Fontos, az ékszert védő külső csomagolás, pl. a buborékos boríték. Én szeretem, ha egy picit csajos a körítés, ezért döntöttem belülre az organza zsákocska mellett. Ez esztétikus, kedves és akár ajándékcsomagolásként is funkcionálhat.

5- Adó
Ugyan a KT Boutique-ban 0% az ÁFA, de vállalkozóként azért nem ússzuk meg az adózást. Egy kisebb értékű ékszernél azért ez arányában egész nagy is tud lenni.

6- Marketing és reklámköltség
Hiába szép, hiába van jó áron, ha nem tud róla senki. Nyilván hirdetni kell, mint a jó bort. Mondják, és igaz is, hogy a Facebook-on lehet pár száz forintokért hirdetni, de sok kicsi sokra megy, hamar elfogy néhány ezer forint annak érdekében, hogy egyáltalán megjelenjen a post a hírfolyamodban.

7- Profit
Hát igen, az ember nem csak szerelemből alkot (bár nagy részben igen!), jó lenne, ha a befektetett munka, tanulás, tudás megtérülne, legalábbis valamennyire.

És akkor még a rezsiköltséget a minták árát, vagy egy új minta kikísérletezésének idejét még nem is számoltam bele.

A fentieket nem panaszképpen írtam,hanem szerettem volna bekukkantást adni a kulisszák mögé.
Kérlek, amikor megítéled egy neked tetsző ékszer ár-érték arányát, jusson eszedbe a fenti kis eszmefuttatás.

Köszönöm, hogy jöttél. Szeretettel üdvözöl: Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: