2017. március 21., kedd

Elmélkedések 36., avagy Az igazgyöngytől a Swarovski teklákig

A gyöngy a nők egyik legelső ékszerként használt anyaga. Arról már írtam korábban, hogy a legkorábbi "ismert" gyöngyékszer rajongó egy perzsa hercegnő volt, akinek sírjában elsőként találtak gyöngysort.

Azt tudjuk, hogy az igazgyöngy (ami drágakőnek is számít) nagyon drága és ezért csak kevesek kiváltsága. Ezt a problémát oldja meg a tenyésztett gyöngy, amit már többen megengedhetnek maguknak, hiszen jóval többet lehet "termelni" belőle és ezért olcsóbb.  
(Az előállítás hogyanját egy japán úriember (a japánok azóta is jók gyöngy ügyben) kísérletezte ki és 1916-ban mutatták be az első szem tenyésztett gyöngyöt.)
Léteznek tengerben (pl. Tahiti, Akoya) és édes vízben (pl. Biwa) tenyésztett gyöngyök. A szorgosan dolgozó kagyló fajtájától függően a színük a fehértől a feketéig terjedhet és a formájuk sem feltétlen csak kerek.Aztán egyszer csak megjelentek az igazgyöngy utánzatok, vagy bizsugyöngyök, amit általában tekla gyöngynek hívnak. Ezek divatját Coco Chanel-nek köszönhetjük. A ma használatban lévő tekla gyöngyöket pedig az 1950-es években kezdték el gyártani, úgyhogy kb. 70 éve van lehetőségünk ilyen ékszereket vásárolni.

A tekla gyöngy gyakorlatilag egy préselt üveg golyó, amit különleges mázzal vonnak be, így szép selymes fénye lesz. Mivel gép készíti, a mérete egységes (persze ez csak a minőségi teklákra érvényes), általában 2 mm-től 14 mm-ig kapható, de vannak még nagyobb méretek is. Az ékszerekben leggyakrabban a 3-as, 4-es, 6-os és 8-as méretek fordulnak elő.


Miről ismerhető fel a jó minőség?

Ha megnézzük a gyöngy furatánál a bevonatot, az sokat elárul. Ha szép egyenletes a furat körül a festés, nincs túlfolyva a máz, akkor jó minőségű gyöngyünk van. Ha már a tűre való felszúráskor megpattan a máz, akkor az vagy egy nagyon rossz eresztésű cseh, vagy nagy eséllyel távol-keleti a tekla gyöngyünk, ami gyakorlatilag műanyagból van. 
A kezdő fűzők (mint ahogy egyszer én is) tipikus hibája, hogy elcsábulnak a gyönyörű színektől és bevásárolnak egy csomót belőle. Később jönnek rá, hogy hiba volt (mint ahogy én is).
A cseh tekla gyöngyök alapesetben különben híresek és jól használhatók, sokféle árnyalatban gyártják őket. Van olyan több éves ékszerem, amiben cseh tekla van és a mai napig hibátlan.

A teklák királynője egyértelműen a Swarovski tekla gyöngy. 60 Celsius fokig hőálló, emellett a bevonata izzadság és parfümálló is. Gyönyörű színekben kapható, viszont elég borsos áron.
Egy példa: az egyik gyöngy webshopban a cseh 4 mm-es tekla darabja kb. 6 forintra jön ki. Ugyanitt a Swarovski tekla 16 forintba kerül.


A fentiek alapján kitalálható, hogy nagyon nem mindegy, hol vásárolunk. Én is belefutottam már selejtesbe, ami miatt újra kellett fűznöm az egész karkötőt, onnan már többször nem is vásárolok.

Az, hogy ki mennyit áldoz egy gyöngyékszerre, egyéni döntés kérdése. Én azt mondom, ha már valaki beruház egy kézzel készült, elegáns egyedi ékszerre, akkor a csúcsminőséget válassza, hiszen akkor sok-sok évig csodás kiegészítője lesz az öltözékének. Hétköznapi viseletként viszont egy jó minőségű, de olcsóbb árfekvésű ékszer is sok örömet fog okozni a mindennapokban.

Köszönöm, hogy jöttél. Szeretettel üdvözöl: Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: