2017. április 7., péntek

Elmélkedések 38., Íme a gyöngyök királynője: a Swarovski kristály 1

Biztos vagyok benne, hogy a Swarovski nevet minden hölgy ismeri: vagy kapott/vett ilyen ékszert vagy szeretne kapni/venni. Ez a név még tuti a férfiaknak is mond valamit, legalább annyit tudnak, hogy egy drága ékszerről van szó.
De Te ezen túl tudsz-e mást a Swarovski gyöngyökről? Ha nem, akkor most megismerkedhetsz néhány érdekességgel!

A gyöngy a nevét az alapító Daniel Swarovskiról kapta. Ő nem osztrák volt, hanem cseh, de 1895-ben egy osztrák alpesi városkában, Wattensben hozta létre a gyárát. Miért pont ott? Mert a gyártáshoz szüksége volt a víz energiájára, ott pedig épp volt/van egy alkalmas folyó.

Az volt az álma, hogy létre akarja hozni " mindenki gyémántját" és ez kemény munkával, sok kísérletezéssel sikerült is neki, ebben szerintem megegyezünk.

Miért lett a hattyú a Swarovski védjegye?
Nos, először nem is hattyú volt a logo-n, hanem egy havasi gyopár, a mostanit csak 1989 óta használják. Ilyen volt az eredeti:

Azt már tudjuk, hogy a teklát Coco Chanel-hez köthetjük (ha nem tudod, ITT olvashatsz róla). De ki hozta divatba a swarikat?


A swarik filmes debutálása 1932-ben történt, Marlene Dietrich a Szőke angyal c. moziban pompázott először kristályos ruhában. És ott volt persze a másik nagy sztár, Marylin Monroe, a gyémántok nagy barátja, mint tudjuk. Íme az a bizonyos ruha, amiben énekelte a szülinapi köszöntőt az elnöknek.


Ez a ruha már nemcsak kristályokkal volt díszítve, hanem gyakorlatilag rakva volt velük, csekély 2500 kő alkotta az estélyit. Tavaly ősszel árverezték el egyébként több mint 300 ezer dollárért!

Ennyit most a történelemről és akkor beszéljenek inkább a nyálelválasztást beindító képek!








És ez még csak egy szerény válogatás volt! A képek (és a kövek) egyike sem az enyém (sajnos), egy sima kereséssel ezeket találtam. Ha beindult a fantáziád, megértem, beszéljünk. A színek többsége nálunk is kapható, csak jó helyen kell keresni! :o))

Köszönöm, hogy jöttél. Szeretettel üdvözöl: Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: