2019. január 28., hétfő

Elmélkedések 66., avagy Mi is az a gyöngyhímzés?

Talán arról már hallottál, hogy gyöngyöt nemcsak fűzni lehet. Létezik gyöngykötés, gyöngyhorgolás, kumihimo technika és gyöngyhímzés is. Ez a rövid írás ez utóbbit mutatja be.

Mint a neve is mutatja, nagyon hasonlít a sima hímzéshez. Azt ugyebár hímzőcérnával csinálja az ember lánya, a gyöngyös verzióhoz sima gyöngyfűző cérna szükségeltetik, egy speciális gyöngyfűző alap és persze a gyöngyök. Az alap helyettesíthető hobby boltban kapható sima filc anyaggal is, amivel könnyű dolgozni, de a speciális alapnak sokkal szebb lesz a tartása.



A gyöngyhímzésnél is az a cél, hogy vagy egyenletes vonalakat képezzünk, vagy pedig minél tömörebben kitöltsük a rendelkezésre álló felületet. Ezért nem mindegy, hogy milyen színű az alap. A fehér gyöngyhímző alap filctollal a kívánt színre színezhető (még egy pont az alapnak), így a gyöngyök közötti apró hézagok még kevésbé feltűnőek.

Gyöngyhímzéssel a határ a csillagos ég! Nincs olyan forma vagy ábra, amit ne lehetne vele elkészíteni. A fűzésnél a fűzéstechnikák és a gyöngyformák azért valamennyire behatárolják a lehetőségeket. Hátránya viszont, hogy a fűzéshez képest sokkal lassabban készül el, ez természetesen kihatással van a kész darab árára. Képzeld el, hogy egy vonalat/ívet kell hímezned: ekkor 1-2-3-4 szemenként kell leöltened az anyagba, majd rögzítened a felvett szemeket. 



Minél kevesebb szemet veszel fel egyszerre, annál szebb lesz az ív. Nagy figyelmet és precizitást igényel, nem lehet összecsapni, mert nem lesz szép a végeredmény. A kész munka azonban kárpótlást nyújt. A következő képek illusztrálják, hogy miket lehet gyöngyhímzéssel elkövetni.

Fülbevaló



Medál:




Karkötő


Bross, táskadísz vagy kulcstartó





Hát nem fantasztikusak? Akit a gyöngyhímzés bővebben érdekel, számtalan videót talál a You Tube-on vagy ábrák segítségével tanulhatja meg az öltésfajtákat.

Köszönöm, hogy jöttél. Szeretettel üdvözöl: Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: