2024. június 20., csütörtök

Pink karika/Pink circle

Kriszti a karika fülbevalók nagy barátja, ezért nem volt nehéz "meggyőzni", hogy neki kell egy pink darab. :o)) :o)) Magamat meg arról nem kell győzködni, hogy nekem is kell egy ilyen.

Kriszti is a great fan of round earrings, so it took no time to "convince" her to have a pink one. :o)) :o)) And no need to convince myself that I need one as well.



2024. június 13., csütörtök

Elmélkedések 102., avagy Hogyan kezeld a gyöngyékszereidet? 1.

Ha már boldog gyöngyékszer tulajdonos vagy, nyilván azt szeretnéd, ha ékszered sokáig megőrizze szépségét. Tehetsz néhány egyszerű dolgot az ügy érdekében, lássuk az elsőt:

Megfelelő tisztítás

Mely gyöngyök szeretik a vizet?

A gyöngyékszerek tisztítása elég egyszerű. A kristályok, az ásványok, a csiszolt és préselt gyöngyök alapvetően bírják a vizet. Én például a Swarovski ékszereimet simán lemosom vízzel és puha ronggyal szárazra törlöm. Vagy, ha lebontok egy kristály ékszert, újrafűzés előtt biztosan beáztatom és utána jól átdörzsölöm, ugyanúgy csillognak majd, mint újkorukban.


 Az ásványok kezelése azért egy külön kategória, pláne, ha a gyógyhatásukra gondolunk, arra itt nem térnék ki.

Az egyszerű kásagyöngyök is simán moshatók. Ezt a fehér gömbös szettet pl. fokrémmel tisztogattam meg, majd szárazra töröltem, nagyon szép fehér lett újra.

 A viaszosszálra vagy organza szálra akasztott medálok esetén a legegyszerűbb a helyzet: beteszed a láncot egy mosózsákba és kimosod, majd enyhén meleg vasalóval átvasalod. És ennyi.

 

És mely gyöngyök nem?

Az odafigyelés a galvanizált gyöngyök esetén szükséges igazán, mert azok fakulhatnak, kophatnak, ha rendszeresen víz éri azokat. És persze pont ezek a legdrágábbak! Ha tehát egy galvanizált gyöngyből fűzött nyaklánc a bőrrel érintkezve zsíros lesz, néha enyhén tisztítószeres, épp hogy nedves puha ronggyal érdemes átdörzsölni. Ebből a megfontolásból, az arany, ezüst vagy bronz színű gyöngyökből készült gyűrűket is ajánlatos levenni pl. mosogatáskor (majd nem ottfelejteni a mosogató mellett - saját tapasztalat alapján!)



 Ahol én ezeket a nemesfém színű kása vagy delica gyöngyöket veszem, a bolt weboldalán az eladó jelzi, hogy kophat, fakulhat vagy tényleg tartós az alapanyag. Ez részemről egy óriási pirospont, mert nincs annál kínosabb, mint ha egy ékszer néhány hónap után visszajön, mert megkopott.

Ami viszont még nem szeret fürödni, az a teklagyöngy (igazgyöngy utánzat).


 Ezeknek a bevonata eléggé sérülékeny amúgy is, ha picit megkarcolódik, vagy huzamosabb ideig súrlódik, akkor előbb-utóbb lejön a borítás. Pláne, ha kúpos Swarovski kristálygyönggyel van egymás mellé téve, a kristály széle simán leszedi. (Mindig teszünk legalább egy apró kásagyöngyöt a tekla és a Swari közé, ez alapszabály!) Szeretem a teklát, de ez okból szoktam át a cseh préselt gyöngyökre, mert azok sokkal ellenállóbbak pl. egy karkötőben.

 Arany és ezüst láncokhoz kaphatók különféle tisztító folyadékok, vagy vannak házi megoldások is. A bizsu ékszerláncok tekintetében viszont nagyon okosat nem tudok mondani, csak annyit, hogy inkább a drágább verziót érdemes megvenni, aminél a gyártó (vagy az eladó) jelzi, ha kopik-e, befeketedik-e vagy sem. Esetemben megvan a bevált típus, kipróbáltam, azóta azt veszem meg, magam is évekig hordom és a rendelt medálhoz is azt adom. Ha nincs épp készen, az sem gond, megcsinálom a láncrészt a méterben kapható kipróbált láncból és az egyéb hozzávalókból. 

Bízom benne, hogy tudtam segíteni és újat mondani. Köszönöm, hogy jöttél.

Szeretettel üdvözöl: Tündrüs


Ui.: Ha van elszakadt ékszered,  már csúnyák a szerelékek vagy csak meguntad és jó lenne egy új fazon, csak szólnod kell és megbeszéljük.

2024. június 1., szombat

Capricho

Az első írisz-zöld, a második írisz-lila csiszikkel díszített. Szikráznak rendesen!

The first is decorated with iris-green and the second with iris-lilac fire-polished beads . Super sparkly!






Elérhető ITT/Available HERE