2015. június 11., csütörtök

Elmélkedések 8., avagy Hogyan válassz ékszert? 1. rész

Alapszitu: Sokszor van úgy az ember, (pláne az ember lánya!), hogy lát egy halom szebbnél szebb ékszert (nemcsak gyöngyöset, bármilyet) és mindet elvinné, de tudja, hogy otthon kikapna, ha még a jövő havi kosztpénzt is elkölti. Tehát választani kell. De nem tud. Jártál már így? Akkor olvass tovább!

Ekkor jön a hajtépés és a dilemma. Mit tegyek????? Ha otthagyja, fáj a szíve. Emlékeiben az lesz a legszebb és legkívánatosabb. Amit megvett, már nem is annyira szép, dögös, trendi, stb. Két nap múlva az otthagyott darab meg már doszt nem lesz meg.

(Erre most rávághatnám, hogy akkor keress meg, mert én akármikor megcsinálom a vágyott ékszert, de most nem erre megy ki az írásom, meg az elég kisstílű reklám is lenne.)

Tehát javaslatom, hogy amikor ott állsz és nem tudsz választani, tegyél fel magadnak egy pár kérdést, méghozzá a következőket:

Ha karkötőről van szó:

1-Milyennek számít a csuklóm mérete?
Általában 16 cm alatt vékonynak mondjuk a csuklóméretet. Az átlagos/normál méret 16-18 cm, e fölött pedig nagyobb méretről van szó. Erről fogunk még részletesebben beszélni. Most csak néhány példa.



Vékony karik:

 
  


 Közepes karik:

 

  

Széles/vastag karik:

 

 

2-Előnyös-e nekem ez a fazon?
A vékony csuklójú hölgyeknek persze könnyű, nekik minden jól áll. Ám vastag csuklóhoz az egész keskeny fazon a legjobb, vagy a közepesen széles és lapos. A túl széles és/vagy túl vaskos kari optikailag csak tovább rontja a helyzetet.

3-Ideális hosszúságú nekem ez a karkötő?
Általában az a kényelmes, ha 0,5-1 cm-rel nagyobb a csuklóméretnél, de itt eltérhetnek a preferenciák. Van aki a laza fazont szereti, van, aki a passzentosat. Én azt mondanám, minél szélesebb/vastagabb a karkötő, annál passzentosabb legyen. Nincs annál idegesítőbb, mint egy nehéz karkötő, amit állandóan igazgatni kell.

Ha fülbevalóról van szó:

1-Illik ez a fazon az arcformámhoz?
Van számos illusztráció erről, kettőt idemásolok, szerintem magukért beszélnek.



2-Illik-e a hossza a magasságomhoz?
Igen, ez is számít. Ha valaki nagyon alacsony, a vállat verdeső fülbevaló szinte összenyomja. A nagyon magas hölgyeknél a mini fülbevaló pedig szinte elveszik az összképben.

3-Illik-e a hajam hosszához és színéhez?
Hosszú, sűrű hajban jobban látszik a hosszú és/vagy nagyméretű fülcsi. Világos szőke hajban az ezüst ékszer nem mutat, éppúgy nem, mint a fekete hajban a fekete. Válassz inkább elütő színt vagy más méretet.

A pici bedugós fülik inkább félhosszú vagy rövid hajhoz ajánlottak. Ha hosszú a hajad és szereted a bedugós fazont, akkor nagyobb gömböcöt vagy pl. nagyobb kerek követ válassz.

Határeset a rövid, tüsi haj és a nagy kerek fülbevalók kombinációja. Vagány sünik bátran hordanak nagy fülcsiket, nekem nem tetszik az arány, mivel a rövid haj jobban kiemeli a fejet és óriásinak hat a fülbevaló.

4- Hány centitől számít nagynak egy füli?
Ez nagyon szubjektív, a saját tapasztalatomat mondom. Kb. 3 cm a közepes vagy átlagos méret. Megint mutatok példákat.

Kisméretű fülbevalók:

 
  
 
Közepes méretű fülbevalók:

 
  
 

 

Nagy/hosszú fülbevalók:

 

 

Köszönöm, hogy jöttél. Folytatjuk a témát a láncokkal és a gyűrűkkel!
Szeretettel üdvözöl: Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: