2017. november 14., kedd

Elmélkedések 48., avagy A nagy kihívás: fűzés maradékokból

Azt a gyöngyöstársak tudják a legjobban, hogy fűzni saját készletből úgy, hogy szigorúan tilos bármit is hozzárendelni, nem könnyű. Mert kinézel valamit és pontosan egyféle gyöngy hiányzik hozzá. Hát, nincs mit tenni, rendelni kell, de mivel egy csomag gyöngy nem gyöngy, hááát belepottyan az igazi vagy virtuális kosárba még egy jó csomó.

Ugyehogyugye? Tegye fel a kezét az a gyöngyös, aki járt már így!

Apropó! Ha nem vagy gyöngyös, akkor is olvass tovább bátran, mert egy kis bepillantást kapsz a "kulisszák" mögé...

A kosztpénz védelmében és a kihívásokat kedvelve sokszor elhatározom, hogy most NEM lesz így. Erős maradok és nem rendelek, mégis színben, fazonban, méretben vállalható ékszer lesz a végeredmény. Olyan, amit én is bármikor szégyenkezés nélkül felvennék.
Tehát nem elég a gyöngyöket összeönteni és uccu, hanem át kell gondolni, hogy

- milyen mennyiségű gyöngyöt akarok/tudok eltüntetni a dobozból?
Ez nyilván behatárolja az ékszer típusát, hiszen egy gyűrűhöz vagy medálhoz kevesebb anyag kell nagy általánosságban, mint egy karkötőhöz (persze vannak kivételek). Darab gyöngynél még az is lényeges lehet, hogy páros vagy páratlan számú gyöngyöm van-e.



- milyen színű gyöngyök állnak rendelkezésre, ill. milyen színeket lehet egymással összeereszteni?
Elvileg minden színt lehet, csak nem biztos, hogy érdemes. Egész más a szitu, ha magamnak készítek valamit, mintha készletre dolgozom. A hölgyek nagyobb része nagy általánosságban nem rajong pl. a békaszöld-pink-türkizkék-narancs kombinációért. Szóval valszeg a nyakamon maradna a darab. Így alaposan átválogatom a kupacot és igyekszem olyan párosításokat csinálni, ami nagy eséllyel sokaknak tetszik.

 


- milyen méretűek és formájúak a gyöngyök?
Vannak gyakran használt, univerzális gyöngyök, amikből nem probléma az alkotás. Pl. a 11-es kásagyöngy, a 3-4-es csiszolt gyöngy, a 3-4 mm-es Swarovski kristály. De egy 4 mm-es kockagyöngy már elgondolkodtató, mert akárhogy nem fog passzolni akármibe. Véletlen pont van ezekből egy halom, mert annak idején felbuzdulva vettem egy rakatot. Ötlet valaki? Vagy például kirakom magam elé az összes 8-as kásámat és elkezdek kombinálni...




- végül is mit is akarok tulajdonképpen fűzni?
Mert ha pl. egy karkötőt, akkor addig rakosgatom a maradékokat, míg kijön a szükséges mennyiség. Vagy egy kicsit módosítok a fazonján, hogy több legyen a kásagyöngy és kevesebb a darab gyöngy. Vagy a szélességét csökkentem/növelem. Vagy variálom a darab gyöngyöket méret szerint, mondjuk felváltva. Aki fűz, az tudja, hogy az ember lányának jön az az érzés, hogy MOST fűznöm kell egy medált, mondjuk. A hangsúly a MOST-on van! És akkor, ott nem érem be egy fülivel!


Volt már néhány jónak mondható húzásom, amikor egyesek a végeredményt látva el sem hitték, hogy csupa maradékból van. még Íme néhány:






És most a legutóbbi darab, ami sok-sok színes teklagolyóból lett összegyúrva. 



Szerintem teccős, nem? Ha igen, írj egy megjegyzést ide nyugodtan!

Aztán lehet nehezíteni a kihívást: csak ezüst színű gyöngyöket beletenni, csak kásagyöngyből dolgozni, csak egyfélét használni, de azt lehetőleg az utolsó szemig, van lehetőség bőven.
Ha gyöngyös vagy, kedves Olvasó, te milyen kihívást vállalnál be?

Köszönöm, hogy jöttél. Szeretettel üdvözöl: Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: