2018. február 4., vasárnap

Elmélkedések 54. avagy ki is volt a Lilaruhás nő?

Ez annyira érdekes, hogy még egy kicsit időzzünk itt el. Ez most nem gyöngy, hanem egy kis kulturális kitérő, de szerintem nem sokan tudjuk a választ....én se tudtam.

Íme a kép, ami a liláról sokunknak beugrik, Szinyei Merse Pál híres festménye:


Szép. Na de ki a hölgy? Úgy hívták, hogy Probstner Zsófia, Szinyei barátjának a gyámleánya volt. A festő lefestette őt (egy másik ruhában), egymásba szerettek és összeházasodtak...de nem éltek boldogan, amíg meg nem haltak...

Több gyermekük torokgyíkban meghalt. A festmény, noha a közönség között népszerű volt, a szakmában nem. Szinyeit többször megszólták, hogy nemes létére miért fest. Aztán a festő hangulatváltozásai, dühkitörései miatt a házasságuk is megromlott, végül el is váltak, ami akkoriban nagyon nem volt megszokott.

A hölgy később újra férjhez ment, túlélte összes Szinyeitől született gyermekét, volt férjét és végül 102 évesen halt meg a Gobbi Hilda által alapított színészotthonban. Ő volt az egyedüli kivétel a lakók közt, aki nem színészként dolgozott korábban. Egyébként művelt nő volt, több nyelven is beszélt. (forrás: szeretlekmagyarorszag.hu)

Nos, ha látod a képet, talán egy kicsit közelebbnek érzed magadhoz a modelljét. És mindezt az Év színe kapcsán...

Köszönöm, hogy jöttél. Szeretettel üdvözöl: Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: