2018. február 3., szombat

Elmélkedések 53. avagy itt van Viola, aki ultra

Bocsi, a fárasztó címért, de hadd mutassam be violát, azaz az ultraviolát! Hogy miért?

Mert "ő" lett az év színe 2018-ban. A Pantone minden évre választ egy kiemelt színt (ezekről már én is írtam korábban), és kinevez őszi-téli, illetve tavaszi-nyári árnyalatokat is.


Te hogy vagy a lilával? Kedveled? Vagy nem igazán? Nekem az 1. számú kedvencem. Ha meglátok valami lilát, nekem azonnal odaugrik a szemem.

A lila egy kevert szín, ezt tudod, két alapszín, a piros és a kék vegyítéséből jön létre. Számtalan árnyalata létezik, attól függően, hogy több a piros vagy több a kék a mixben. Ezért vannak hideg és meleg lilák.

 

 
  
 

A lila a mértékletesség, a stabilitás és az egyensúly színe, jelképezi többek között a bánatot, a gyászt, az áhítatot, szentséget, nosztalgiát. Előfordul az adventi koszorúban, mint tudjuk.

Viszont hol NEM fordul elő? A nemzeti lobogókban! Ugye, ha végigfutsz a zászlókon, csak két zászló tartalmaz nyomokban lilát - a dominikai és a nicaraguai. De miért - szól a kérdés?

Mert a lila szín előállítása régen rettenetesen drága volt. A bíborcsigából nyerték ki hosszú évezredeken keresztül. Nem is hordta/hordhatta mindenki, csak a bizánci és a római császárok és nagyon előkelők viseltek bíbort. I. Erzsébet pedig csak a királyi ház tagjai számára engedélyezte a bíbor színű ruhák viselését.

Nomármost, képzeld el, hány zászlót használt régen egy ország? Sokat. Szóval rettenet drága lett volna ennyi zászlóhoz bíbor festéket szerezni, így maradtak a jól bevált (és olcsóbb) színeknél. Igen, mindig a pénz a megfejtés. Aztán egy véletlennek köszönhetően rájöttek, hogy hogyan lehet kátrányból előállítani a lilát, így már nincs akadálya, hogy lila ruhás hölgyek forduljanak elő az utcán. :)) (forrás: index.hu)

Na, erről még írok egy kicsit, de az már a következő bejegyzésben lesz. Köszönöm, hogy jöttél. Szeretettel üdvözöl: Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: