2018. június 17., vasárnap

Elmélkedések 60., avagy Mit NE csinálj egy gyöngyékszerrel?

A gyöngyékszerekről az az általános vélekedés, hogy gyenge jószágok, melyek nem bírják a strapát.

Nos, erre én azt mondanám, hogy természetesen nem lehet őket úgy kezelni, mint egy arany vagy ezüst (illetve bármely fém) ékszert, kíméletet érdemelnek, de egy kis odafigyeléssel hosszú évekig használhatod őket. Gondolj a nagymami gyöngysorára: hány évig is hordta, mire elszakadt? Amikor régi ékszert újra fűzök, legtöbbször az derül ki, hogy a fűzőszál egész egyszerűen elöregedett vagy a kapocsnál a súrlódás miatt elvékonyodott és elszakadt.

Tehát mint mondom, te is sokat tehetsz ékszeredért, ha NEM TESZED az alábbiakat:

1. A láncot vagy karkötőt NE hajtogasd össze!
Főleg a sodronyra vagy damilra fűzött daraboknál a szál megtörik és a hajtogatás helye meglátszik, kiegyenesíteni pedig majdnem hogy lehetetlen. A damil kisimításának van trükkje, de a felfűzött gyöngyök miatt ez nem működik.

Megoldás: fektetve, vagy felakasztva tárold a hosszabb fűzött darabokat.

2. Az ékszert lehetőség szerint NE hagyd a szabad levegőn!
Egyrészt porosodik, másrészt a fém alkotórészek egy idő után sötétedhetnek (még az ezüstöt is meg kell néha tisztítani). A legtöbb darab mosható, hiszen a gyöngy üvegből van, de a különleges bevonatok nem szeretik a vizet, kophatnak, fakulhatnak, vagy a tekla gyöngyök elveszthetik a selymes fényüket.Megoldás: egy szép ékszerdoboz és az áttörölgetéshez egy fincsi puha rongy.

3. A gyöngyöket NE VIDD strandolni!
Hiába szeretne az ékszered mindig veled lenni (és te vele), a sós tenger víz vagy a klóros strand víz sajnos nem tesz jót neki.Megoldás: csobbanás előtt tedd bele egy kis szütyőbe, megvár a parton.

4. Az ékszered NE ÁRASZD el parfümmel, se hajlakkal!
Anélkül is csodás a megjelenése! Mindkettő vegyi anyag, ami károsítja a gyöngyöt, bemattítja a felületeket. Ha matt ékszerre vágysz, szólj inkább, csinálok egyet!Megoldás: Az ékszered legyen készülődéskor a legutolsó, hiszen úgyis ezzel teszed fel az i-re a pontot!

5. A mágneskapcsot NE HÚZD szét vízszintesen!
Talán ez a leggyakoribb probléma: az ember nem figyel, siet, automatikusan széthúzza a kapocs két felét és a rögzítőszál elszakad. 

Megoldás:  ha láncod van, fogd meg azt a pontot, ahol a mágnes és a szál találkozik és egy finom mozdulattal az egyik felét felfelé, a másik felét pedig lefelé mozdítsd el. Ezáltal a rögzítőszál nem feszül.
Ha karkötőd van, két ujjal alulról-felülről fogd meg a kapcsot, illeszd a körmöd felül a mágnes vonalára, ahol a két fél találkozik és a körmöddel mozdítsd szét a két darabot. Erős a mágnes, de nem törik le a körmöd, ne aggódj!

A mágneskapcsok praktikusak, kényelmesek, de különben nagy zsiványok, szeretik a fémek társaságát, ne engedd őket rácuppanni valamire, bármennyire is ragaszkodók!

6. NE LÉGY vele türelmetlen!
Nekem tipikus, hogy sálas időben a fülialap beakad az anyagba, vagy a kari a pulcsi ujjába.

Megoldás: ilyenkor nagyon lassan-óvatosan  válaszd el az anyagtól, így mindkettő megússza. Ha egyedül nem boldogulsz, inkább kérj meg valakit, hogy segítsen.

7. A fülbevalókat NE VESZÍTSD szem elől, mert társas lények, egyedül magányosak!
Oké, néha divat a különböző fülbevaló, de a hölgyek nagy része azért marad a jól megszokott egyformánál.

Megoldás: ha leveszed a sapkát, sálat, ellenőrizd, hogy még mindig megvannak-e. A fülialapra használj kis kupakot (én mindig adok a nem zárható fém alapokhoz), az nem engedi kicsúszni a füledből az ékszert.

8. NE DOBD KI rögtön az organza vagy viaszosszál láncot, ha szennyeződés éri!
A bőrrel érintkezve óhatatlanul piszkolódik a láncrész egy idő után. 

Megoldás: mosózsák és a mosógép. Utána épp hogy langyos vasalóval simítsd végig és olyan lesz mint újkorában.

9. NE VESD ALÁ a gyöngyöket töréstesztnek!
Az apróbb gyöngyök általában nem bánják, ha magasról alászállnak, de a kényes Swarovski kristályok ilyenkor megsértődhetnek és lepattanhat a szélük, a sarkuk vagy sérülhet a bevonatuk.

Megoldás: mondanám, hogy ne ejtsd le, de nem mondom. Inkább azt javaslom, hogy lehetőleg egy asztal vagy pult fölött foglalkozz az ékszerekkel. Ugyanolyan szerencse, ha szőnyegre esik az ékszered, az ijedtségen túl nem lesz baja (és neked sem).

10. (ez a bónusz) Ha bármi történik egy gyöngyös ékszereddel, NE ess pánikba!
Hiszen itt vagyok én és az Ékszerklinika, ahol orvosoljuk a problémád.Köszönöm, hogy jöttél. Szeretettel üdvözöl: Tündrüs

Nincsenek megjegyzések: